Followers

The Greatest Gift.

Friday, December 24, 2010 - Posted by yuyul at 11:15 PM
 The greates gift we have all received is the gift of LIFE. Aku bukan nak tunjuk pandai atau mempunyai PhD dalam sociology atau psychology. Cuma nak luahkan pendapat je. Untuk menyedarkan manusia supaya lebih menghargai sebuah kehidupan.

Baru2 ni, ada seorang rakan FB aku ni menulis status betapa ‘tak gunanya’ kehidupan dia yang tak bermakna dan penuh dengan depresi. Ok, mungkin dia nak luahkan stress dia. Tapi yang tak boleh blah bila yang bagi komen semuanya macam menyokong kenyataan dia tu. Aku rasa menyampah plak nak baca. They claim that life is empty and unfulfilley.

Basically, apa yang korang tafsirkan tentang kehidupan korang? Kerja 24jam? Masa berlalu dengan lambat? We are to paint our future, with the brightness of joy, the tears of sorrows, the vibrancy of achivement, the smudge of failure, the purity of virtue, the taint of evil.. and the coloursof all that is to be our life.

Konfius? What I’m saying is this – hidup hanya jadi tak bermakna bila korang sendiri yang pilih nak macam tu. Aku mengaku hidup aku tak ‘sebahagia’ orang lain. Aku tak dapat ‘attention’ yang sepatutnya seorang anak dapat dari parents nya. Aku selalu menangis dan rasa kenapa laa tuhan tak adil bagi aku kehidupan yang macam ni. Tapi sekarang bila dah dewasa sikit aku dapat berfikir dengan betul. Kalau aku rasa susah, ada orang lagi susah dari aku. Bunyi memang klise, tapi tu la kenyataan nya. At least aku masih ada sedara-mara dan kawan2.

Look around you. Life is beauty. Think about how lucky you are. To those of you who feel that all the criticism, hipokrasi and hurt in this world is directed at you, look again. Think again. Tolong laa jangan selfish dan bagi kenyataan seperti orang yang tak bersyukur. Ramai lagi yang merana dari korang and they STILL manage to smile.

Remember, everyone has a destiny. Everyone’s destiny is the canvas that’s waiting to be filled by you with colour. Kalau korang sendiri yang biarkan hidup korang rasa ‘blank’, so then – do NO complain about life being meaningless or whatever!

 
© My Literary Journey. world's most wanted criminal(s) here